Amerikansk välfärdskapitalism och social ingenjörskonst

Artikelnummer: sg9789171509161

EAN: 9789171509161

Kategorie: Wirtschaft


24,97 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Knappast i någon annan tid eller miljö har experimenten med. s.k. välfärdskapitalism som betyder att företagen fungerar som välfärdsleverantörer varit så framträdande som i det tidiga 1900-talets USA. Den tidens välfärdskapitalism utgör en betydelsefull bakgrund till vår tids diskussioner om företagens sociala ansvar. Den ger tydliga exempel på hur en värld där företagen tar merparten av det sociala ansvaret för sina anställda kan eller åtminstone kunde se ut. Erfarenheterna av företagens experimenterande gick inte förlorade utan återanvändes när den amerikanska välfärdsstaten byggdes upp i rekordfart under depressionen på 1930-talet.
I de amerikanska storföretag som experimenterade med välfärdskapitalism florerade en ingenjörsmässig syn på arbetskraften. Inte sällan anställdes kvinnliga sociala ingenjörer för att sörja för kommunikationen mellan ledning och arbetare. De stora välfärdsstater som växte fram i Europa under 1900-talet präglades också av en ingenjörsmässig människosyn, men här är det är främst män på statens kommandohöjder som kommit att betecknas som sociala ingenjörer.
I boken granskas två nyckelbegrepp och presenteras fakta, erfarenheter och skiftande bedömningar som ger relief åt vår egen tids ingenjörskonster.
Benny Carlson är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

Autor: Benny Carlson
Seitenzahl: 152
Verlag: SNS Förlag
Sprache: Schwedisch
Format: Gebunden
ISBN: 9789171509161
Veröffentlichungsdatum: 20030605
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 240 gr
Gewicht_attribut: 240 gr