Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi 2016:07)

Artikelnummer: sg9789138249314

EAN: 9789138249314

Kategorie: Jura


30,78 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Även om de flesta har en generellt negativ inställning till bidragsfusk varierar attityderna betydligt mellan olika former av fusk. Mest allvarligt anses det vara att arbeta svart samtidigt som man får sjuk- eller arbetslöshetsersättning. Att ta ut en extra sjukdag trots att man inte är sjuk eller att ta ut tillfällig föräldrapenning för att umgås med barnen trots att de inte är sjuka ses som minst allvarligt. En förhållandevis stor grupp anger också att de skulle behålla en utbetalning som de fått felaktigt. Unga har genomgående en mer tillåtande attityd till fusk med bidrag än äldre.

Trots att de flesta har hög bidragsmoral tror 7 av 10 personer att bidragsfusket är omfattande. Det är allvarligt eftersom det undergräver förtroendet för välfärdssystemen. Attityder till bidragsfusk kan i sin tur påverka allmänhetens beteenden. De främsta orsakerna till att människor fuskar uppges vara att politiker och personer i ledande ställning fuskar och att upptäcktsrisken är liten.

Med dessa kunskaper kan regeringen, tillsammans med en bild av hur stora felutbetalningarna från välfärdssystemen är, forma en politik som främjar bidragsmoralen i landet och gå vidare med åtgärder som bidrar till att skattepengar går till det som de är avsedda för.br>
Ordförande: Sven-Erik Österberg

Autor: Finansdepartementet
Seitenzahl: 113
Verlag: Norstedts Juridik AB
Sprache: Schwedisch
Format: Geheftet
ISBN: 9789138249314
Veröffentlichungsdatum: 20190703
Produktnummer Verlag: 2276
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 232 gr
Gewicht_attribut: 232 gr