Bondesamhället i backspegeln

Artikelnummer: sg9789151919652

Kategorie: Sonstiges


44,53 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Under 1900-talet ägde en nästan ofattbar samhällsomställning rum i Sverige. I början av århundradet var halva befolkningen sysselsatt i jordbruket, i slutet några få procent. De gårdar som finns kvar är specialiserade underleverantörer i livsmedelssystemet.
Fokus ligger på tre områden, jordbruk, skogsbruk och mjölkhantering. I tre andra avsnitt kontrasteras dessa berättelser av forskningens förklaringar till varför det naturliga kretsloppet ersattes med ett system som strider mot modernt miljötänkande.
Bo Natt och Dag med mejeri i Västerlanda propagerade för bättre hygien, pastörisering och leverans av mjölk på glasflaskor. I Göteborg startade han Arla mejeri som han snart sålde.
En mejerirörelse startades i Upphärad söder om Trollhättan. under Axel Adlers (svåger till konstnären Ivar Arosenius) ledning utvecklades Arla som Adler sålde till bondekooperationen 1935. Senare grundade han de Adlerbetska stiftelserna med ett kapital på 2,7 miljarder (2018).
Kilanda lantbruksskola befann sig på utvecklingens framkant. Redskapsmodeller från Kilanda finns på Nordiska museet varifrån bilder och beskrivningar har hämtats.
År 1928 cyklade fotografen Anders Sjuberga-Karlsson omkring och gjorde vykort med dubbla bilder, en bild på boningshuset och en panoramabild på hela gården. Här visas bilder från 1928 med berättelser om de då levande familjeföretagen.

Autor: Bo Björklund
Seitenzahl: 280
Verlag: Bo Björklund Acta Risvedensis
Sprache: Schwedisch
Format: Gebunden
ISBN: 9789151919652
Veröffentlichungsdatum: 20190902
Produktnummer Verlag: 5346
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 1370 gr
Gewicht_attribut: 1370 gr