Den gudomliga historien : profetism, messianism & andens utveckling

Artikelnummer: sg9789186133559

EAN: 9789186133559

Kategorie: Sonstiges


24,05 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


"I Sverige har få lika kunnigt beskrivit och problematiserat Guds och religionens återinträde inom de senaste decenniernas filosofi och debatt som teologen Jayne Svenungsson. [...] Nu är hon tillbaka med en grundlärd och engagerande studie" (Håkan Möller, SvD)

Vilket inflytande har det judiska och kristna arvet på det moderna politiska tänkandet? Jayne Svenungsson låter en utopikritisk historiesyn gå i dialog med en uppfattning som istället lyfter fram det profetiska löftets förmåga att inspirera till revolt mot förtryckande samhällsordningar.

Jayne Svenungssons bok är en spännande och komplex historieskrivning som tar hänsyn både till ideologiska och teologiska spänningar, och som lägger en kunskapsrik grund för de diskussioner om religion och etik som idag förs av politiskt radikala filosofer som Giorgio Agamben, Alain Badiou och Slavoj Zizek. På kristallklar prosa visar Jayne Svenungsson att det bibliska arvets politisk-filosofiska betydelse är lika levande som någonsin. Den gudomliga historien är inte en. Den är en levande materia under fortsatt förhandling.

Jayne Svenungsson är docent i systematisk teologi vid Teologiska Högskolan i Stockholm och verksam inom "Tid, minne, representation" - ett mångdisciplinärt forskningsprogram om historiemedvetandets förvandlingar. Hon har tidigare bland annat givit ut Guds återkomst (2004).

"Det här är en bildningsbok, en kombination av idéhistorisk analys [...] och en kritisk granskning av delar av samtida politisk-filosofisk teori. De två aspekterna tar ungefär lika stor plats och befruktar varandra. Svenungssons analys av samtidsteorin är så historiskt informerad som man kan önska."
Torbjörn Gustafsson Chorell, Respons 3, 2015

"Svenungssons bok er svært relevant fordi den gir en grundig idéhistorisk bakgrunn for diskusjonen av hvordan den bibelske arven forvaltes i dagens politisk-filosofiske debatt. [?] kildearbeidet er solid og redigeringen glitrende; teksten er velskrevet, mens fotnotene gir god oversikt over feltet og et godt utgangspunkt for videre lesning. Dette gjør den til en svært god innføring i en spennende tematikk, og boken kan varmt anbefales både til studenter, forskere og andre interesserte."
Stine Holte, Teologisk tidsskrift 3, 2015

Autor: Jayne Svenungsson
Seitenzahl: 270
Verlag: Glänta produktion
Sprache: Schwedisch
Format: Flexband
ISBN: 9789186133559
Veröffentlichungsdatum: 20140321
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 680 gr
Gewicht_attribut: 680 gr