En vårmorgon

Artikelnummer: sg9789175893044

EAN: 9789175893044

Kategorie: Sonstiges


10,61 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


En vårmorgon följer de sista, ångestfyllda timmarna i livet för en judisk familj i andra världskrigets Polen. Direkt och drabbande skildrar Ida Fink en desperat fars fruktlösa försök att rädda sitt barns liv, i en oseende omgivning som inte längre bär några spår av medmänsklighet.

De gick mot tågstationen genom staden som blivit rensköljd av nattens regn och det var tyst och stilla som vilken söndagsmorgon som helst. De gick tysta, redan berövade på allt mänskligt, till och med deras förtvivlan hade tystnat. Folkmassans ansikten var liksom täckta av dödsmasker, stelnade och stumma. Mannen med hustrun och barnet gick längs vägkanten, nedanför trottoaren. Han höll den lilla i sina armar. Barnet sa inget, lindade armarna om hans hals, tittade sig omkring klarögt och allvarligt. Mannen och hans hustru talade inte längre med varandra. Det sista de sa till varandra hade de sagt strax innan SS-männen sparkat in dörrarna.

Ida Fink (1921 2011) växte upp i staden Zbarazj, dåvarande Polen, idag belägen i Ukraina. Som ung studerade hon musik, men i och med nazisternas invasion av Polen 1939 tvingades hon avsluta sina studier. 1941 förvisades hon tillsammans med sin far och syster till stadens getto. Året efter lyckades dock de båda systrarna fly med hjälp av förfalskade papper och levde sedan under dold identitet fram till krigsslutet.
Ida Fink beskriver sina upplevelser från denna tid i romanen Resan, som utkom på polska 1990 och som sedan 2003 också finns i svensk översättning. Men kanske är det framförallt i kortprosan som Ida Fink hittade sin form. I sina kärnfulla berättelser beskriver hon en tillvaro under ett ständigt hot, samtidigt som hon utforskar beteenden och attityder hos dem som inte var de drabbade, hos dem som bara iakttog. För sin insats har Ida Fink belönats med en rad prestigefyllda litterära utmärkelser, bland annat det första Anne Frank-priset för litteratur (1985).
Detta är första gången någon av Ida Finks noveller ges ut på svenska.

Novellix ger ut små böcker med en novell per bok, samtliga med originalomslag av svenska formgivare, illustratörer och konstnärer. Novellix-novellerna säljs både styckvis och förpackade i presentaskar. Stora läsupplevelser i ett litet format.Autor: Ida Fink
Seitenzahl: 20
Verlag: Novellix
Sprache: Schwedisch
Format: Geheftet
ISBN: 9789175893044
Veröffentlichungsdatum: 20190902
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht_attribut: 30 gr