Känsla för svenska : råd och hjälp för tal och skrift

Artikelnummer: sg9789189154308

EAN: 9789189154308

Kategorie: Sonstiges


23,74 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Vi mår alla bra av att skärpa våra sinnen. Att skärpa sin språkkänsla kan vara både roligt för oss själva och nyttigt för vår framgång i yrkeslivet.

Det är säkert bra med listor över konkreta tips som kan tillämpas på olika texter men viktigast är ändå att den som skriver (eller talar) är intresserad av sitt eget språk och medveten om hur språket fungerar.
Den här boken vill öka den medvetenheten och det intresset. Därför inne­håller den utom en massa rent praktisk information också en del mer övergripande diskussioner.

Är det fel att säga större än mig? Knappast ? det gör säkert halva svenska folket och flera miljoner svenskar kan väl inte ha fel. Åtminstone tycker språkvetarna så.
Men om vi i stället tänker oss *än större mig, *mig än större eller *större jag än, då? Ja, då protesterar även facklingvisten. Varför? Jo, de varianterna avviker från svensk grammatik på ett sätt som gör att ingen svensk skulle komma på idén att säga så.
Är det fel att skriva större än mig, då? Ja, den frågan kan vara lite knivi­gare. Om vi tillämpar principen ?skriv som du talar?, då blir svaret lätt: det är helt okej. Men man kan tänka sig situationer där en sådan formulering kan vara mindre lämplig, t.ex. i en hyllningsdikt till Svensklärarföreningens hundraårsjubileum 2012.

Känsla för svenska vill vara en påpetare i vår livslånga kamp för att erövra det egna språket.

Erik Fält är docent vid Uppsala universitet. Han har utbildat, fortbildat och inspek­terat gymnasielärare, skrivit läroböcker i språk och funderat mycket över hur det kan komma sig att nästan alla av oss har så bestämda åsikter i språkriktighetsfrågor ? och att de åsikterna går så vitt isär.

Autor: Erik Fält
Seitenzahl: 176
Verlag: Scripta textproduktion
Sprache: Schwedisch
Format: Geheftet
ISBN: 9789189154308
Veröffentlichungsdatum: 20081218
Produktnummer Verlag: 3187
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 258 gr
Gewicht_attribut: 258 gr