Kampen om kritiken

Artikelnummer: sg9789188383334

Kategorie: Philosophie und Religion


19,82 €

inkl. 5% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Kampen om kritiken sätter fokus på kritikbegreppet och hur detta har givits olika funktioner i olika teoretiska kontexter. Med utgångspunkt i så skilda teoretiker som Carl Schmitt, Joseph Schumpeter och Niklas Luhmann liksom Theodor W. Adorno, Jacques Derrida och Luce Irigaray visar Anders Bartonek på möjligheten att tala om en kamp mellan en systemgenererande och en systembrytande kritik.     

En avgörande bakgrundsfigur för denna kamp är den tyske idealistiske filosofen G.W.F. Hegel, som med sin dialektiska filosofi etablerar kritikens negativa moment som systemets livsnerv.    

Det är denna princip som den systemgenererande kritiken bygger vidare på, men som den systembrytande kritiken vill motarbeta. Den systembrytande kritiken motsätter sig därmed en problematisk allians av system och kritik, i vilken den ser ett undergrävande av verklig kritik.

Anders Bartonek är verksam som lektor i filosofi vid Södertörns högskola och har tidigare publicerat Philosophie im Konjunktiv: Nichtidentität als Ort der Möglichkeit des Utopischen in der negativen Dialektik Theodor W. Adornos (2011) liksom artiklar om bl. a. Hegels arbetsbegrepp, Hemnet och Panopticon liksom om Agambens politiska filosofi.


Autor: Anders Bartonek
Seitenzahl: 161
Verlag: Bokförlaget Korpen
Sprache: Schwedisch
Format: Taschenbuch mit Klappen
ISBN: 9789188383334
Veröffentlichungsdatum: 20180712
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 200 gr