Konsten att sätta texter i verket. Gertrud Stein, Arne Sand och litteraturens (o)befintliga språk

Artikelnummer: sg9789186133382

Kategorie: Sonstiges


19,82 €

inkl. 5% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


"Den gör mig nyfiken på riktigt. Den hjäper mig att tänka framåt. Långt bortom begrep som 'roman' och 'bok' och 'litteratur'. Läs den!" (Anna Hallberg, Dagens Nyheter)

Boken rör sig över ett brett fält som också omfattar samtida konstteori, estetik- och mediehistoria - allt i form av en infallsrik exposé över modernismens transformationer under det senaste seklet.

Här introduceras också på allvar två betydande författarskap i ett litteraturvetenskapligt sammanhang. Gertrude Steins roman A Novel of Thank You (1926) och Arne Sands roman Väderkvarnarna (1962) är utgångspunkter för en undersökning av hur litterära praktiker kan omsätta en reflektion över sina historiska och estetiska villkor. I de här fallen tar detta formen av en serie utmaningar: av konstverkets materiella gränser, av skärningslinjen mellan olika medier, liksom av modernistiska romankonventioner.

Konsten att sätta texter i verket utmynnar i en distinktion mellan "litteratur" och "det litterära": ett förslag till hur man kan tala om litteratur som ett heterogent fält av medial mångfald, men där litteraturen som ackumulerad tradition alltid tillåts vara närvarande. Olsson försöker svara på frågan om hur vi idag kan tala om litteratur på ett sätt som omfattar både en traditionell kanon och de litterära praktiker som tenderar att hamna utanför litteraturens sanktionerande ramverk.

"Om litteraturen har eller utgör ett 'hem' så är det inte en byggnad, utan en hävdvunnen inmutning på en öppen plats präglad av ständiga landförändringar."

Nils Olsson är verksam vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, samt vid Akademin Valand i Göteborg. Han ingår också i tidskriften Gläntas redaktion.

Autor: Nils Olsson
Seitenzahl: 352
Verlag: Glänta Produktion
Sprache: Schwedisch
Format: Geheftet
ISBN: 9789186133382
Veröffentlichungsdatum: 20130108
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht: 530 gr