Medan Svensson åt plankstek

Artikelnummer: sg9789188369321

EAN: 9789188369321

Kategorie: Sonstiges


10,61 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


1984 visades dokumentären Style Wars, om den tidiga graffitiscenen i New York, i svensk tv. Filmen blev impulsen som fick försigkomna, äventyrslystna och sökande ungdomar på olika platser i Sverige att skaffa sprayfärg och ge sig ut för att prova själva.

Pärra Andreasson i Uppsala senare känd under pseudonymen Ruskig, och en av den svenska graffitins förgrundsgestaler under flera decennier blev gripen direkt vid första försöket och har kvar polisens foto av hans första målning. Akay idag etablerad som en av graffitins särlingar, livskonstnärer och förnyare gick ut och målade på dagen i Vasastan och hade en burk där förbipasserande kunde bidra med pengar till mer färg. Liknande saker hände vid den tiden i både Sverige och resten av världen: Style Wars, ett par fotoböcker och några musikvideor gjorde att graffitin spred sig förblu ande snabbt, slog rot och började växa. En märklig ny konstpraktik som bygger på bokstavsmotiv och figurer, sprayfärger och tuschpennor, varumärkesliknande namn, tävlingsinstinkt och leklust och på att obedd använda delar av det offentliga rummet som målarduk.

Per Anderssons bok Medan Svensson åt plankstek är den enda samlade historieskrivningen över den svenska graffitins uppkomst och tillväxt. En reportage- och essäbok baserad på graffitimålares berättelser från de första tjugo åren med graffiti i Sverige. Roliga, galna, öppenhjärtiga berättelser om ambition, uttryck, vuxenblivande och att ta del av staden. Boken är också en bred, infallsrik kulturanalys som sätter in graffitin både i samtidens och evighetens perspektiv och som söker svaret på hur denna bespottade tradition kunnat bli så viktig. Hur har graffitin kunnat överleva alla utrotningsförsök, all nolltolerans och alla fördömanden från omvärlden. Hur gör kulturutövare när de skapar mening?

Medan Svensson åt plankstek utkom första gången 2005. Boken fick positiv kritik för sin förmåga att förmedla fascinationen hos denna subkultur för ännu oinvigda. Boken har varit ur tryck i långt mer än tio år, och mycket svår att få tag på. Den nya utgåvan på graffiti och gatukonstförlaget Dokument Press är försedd med nytt, omfattande bildmaterial och texten är reviderad och uppdaterad.


Autor: Per Andersson
Seitenzahl: 348
Verlag: Dokument Press
Sprache: Schwedisch
Format: Geheftet
ISBN: 9789188369321
Veröffentlichungsdatum: 20190930
Produktnummer Verlag: 104
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht_attribut: 194 gr