Strindbergs skugga

Artikelnummer: sg9789163986819

EAN: 9789163986819

Kategorie: Sonstiges


16,79 €

inkl. 7% USt. ,

Lieferzeit: 6 - 7 Werktage

Stk


Det unga språkgeniet Knud Wiisby möter sitt livs drömkvinna, ballerinan Anne Aretino, på Casinoteatern i Köpenhamn. Han är sekreterare till August Strindberg, och Victoria Benedictsson är hans vän. Sexualitet, ett äktenskap i upplösning; vem förråder vem och vad? En historisk kärleksroman om artist- och konstnärslivet i 1880-talets Köpenhamn som ställer frågor om konst och självförverkligande.

NY UTGÅVA MED BILDER: Mellan 1857 och 1912 förvandlas Köpenhamn från en överbefolkad fästnings- och residensstad till en expanderande modern storstad. Den stora förebilden är det av baron Haussmann omgestaltade Paris, boulevardernas och folkmassans pulserande metropol.

Bröderna Brandes utropar på 1880-talet Köpenhamn till konstens fristad och det nyas centralpunkt. Staden blir nordiskt centrum för livets och konstens förändring.

1888 äger den stora Industri- Lantbruks och Konstutställningen rum. Med fransk konst, orientalisk basar, eskimåhyddor och infödingar från Västindien röjer den stora utställningen släktskap med de stora världsutställningarna ute i Europa. Arkitektoniskt och kulturellt understryks ett kosmopolitiskt, rörligt liv i öppen anda. Gatuliv och kaféer vibrerar av utåtriktad, passionerad glans, med starka finansiella och erotiska intressen.

Den svenske författaren August Strindberg – involverad i en mängd strider i sitt hemland och med ett äktenskap i upplösning – anländer till Köpenhamn i november 1887, med sin hustru Siri von Essen och deras tre barn.

Under två händelserika och omskakande år konfronteras Strindberg och det nya Köpenhamn, dess författare, kulturelit och borgerskap.

Strindberg vill skapa en ny bas för sitt författarskap: en skandinavisk försöksteater. Denna utveckling – och denne skandalomsusade diktare – oroar det etablerade konservativa samhällets makthavare.

Som teaterns fria ande framstår Strindberg som centralgestalten för den nya konst som ska lägga allt gammalt i graven. Hans romaner och pjäser överskrider radikalt tidens smak och konventioner. Hans signum är opposition.

Ulf Peter Hallberg skildrar Strindbergs tid i Danmark med utgångspunkt i hittills okända dokument härrörande från Strindbergs sekreterare och allt i allo Knud Wiisby, och även i närbild den skånska författarinnan Victoria Benedictssons levnadsöde.


Autor: Ulf Peter Hallberg
Seitenzahl: 265
Verlag: Spleen Nordic
Sprache: Schwedisch
Format: Taschenbuch mit Klappen
ISBN: 9789163986819
Veröffentlichungsdatum: 20191022
Produktnummer Verlag: 1581
Lieferinfo: Lagerware beim Lieferant in Schweden.
In der Regel können wir innerhalb von 6-7 Werktagen liefern.
Die Lieferzeit hängt aber davon ab, an welchem Wochentag Sie bestellen.
Bitte beachten, der Artikel kann trotzdem ausverkauft werden.
Wir erhalten wöchentlich eine Info vom Lieferant und aktualisieren danach.
Gewicht_attribut: 458 gr